Belangrijke wijzigingen jeugdkorfbal in seizoen 2017/2018

18 mrt Belangrijke wijzigingen jeugdkorfbal in seizoen 2017/2018

images-2Bericht van de TC Met ingang van het volgende seizoen 2017/2018 voert het KNKV een belangrijke wijziging door met betrekking tot de leeftijden van de verschillende categorieën:

De peildatum, die bepaalt in welke leeftijdscategorie iemand mag spelen, wordt voor alle competities gewijzigd van 1 oktober naar 1 januari.

Hiermee komt de peildatum op één lijn met de internationaal gehanteerde peildatum en ook met de gehanteerde datum van de Regionale Talenten Centra (RTC)-teams. Het gevolg hiervan is dat de korfballeeftijd van alle spelers geboren tussen 1 oktober en 31 december in het seizoen 2017/2018 één jaar hoger wordt.

Voorbeeld
Iemand die geboren is op 22 oktober 2005 heeft met de huidige peildatum van 1 oktober volgend seizoen een korfballeeftijd van 11 jaar en wordt dan tweedejaars D. Met de nieuwe peildatum van 1 januari wordt de korfballeeftijd van deze speler 12 jaar, waardoor deze speler een eerstejaars C wordt.

Hierdoor kan het dus zijn dat je in een andere categorie en een ander team terecht komt, dan je gewend bent of zou verwachten. Hoewel dat natuurlijk maar eenmalig is en de teamsamenstelling nu ook jaarlijks wijzigt, kan het soms toch ongelukkig uitpakken.

Als TC zijn we ons momenteel al weer langzaam aan het voorbereiden op volgend seizoen. Als eerste wordt een inventarisatie gemaakt van de korfballeeftijden van alle spelers en de categorie waarin zij volgens de nieuwe regeling zullen gaan spelen. We hebben daarbij voornamelijk oog voor de spelers en speelsters die volgens de nieuwe regeling in een hogere categorie gaan uitkomen dan met de oude regeling. Samen met de trainers en eventueel de ouders/spelers zelf wordt hierin een overwogen keuze gemaakt. Naast het belang van individuele spelers, kijken we ook naar het team- en verenigingsbelang.

Indien er vragen zijn, mail ze dan gerust naar tc@kvnova.nl.

Met sportieve groet,

De TC