De zaterdag van… een KNKV scheidsrechter

03 okt De zaterdag van… een KNKV scheidsrechter

Deze week is het de week van de scheidsrechter. Een goed moment om eens te laten zien, hoe de zaterdag van een bondsscheidsrechter eruitziet. De bondsscheidsrechters van Nova moeten over het hele veldseizoen (najaar en voorjaar) 35 wedstrijden fluiten om te voorkomen dat Nova een boete krijgt. Minimaal 21 wedstrijden moeten gefloten worden om te voorkomen dat Nova 2 en Nova 3 punten in mindering krijgen volgend jaar

Sinds dit jaar fluit ik (Rutger) in groep 6. Dit betekent dat ik word ingedeeld op wedstrijden in de 3e en 4e klasse, reserve 2e klasse, A jeugd 1e klasse en C hoofdklasse. Deze zaterdag fluit ik de wedstrijd Velocitas A1 – KVA/DKV Victoria A1 in de A jeugd 1ste klasse. Velocitas is de nummer 2 en KVA/DKV Victoria de nummer 7 voor aanvang van deze wedstrijd

Deze zaterdag start echter om elf uur bij Nova, ik help Samantha, die deze zaterdag voor het eerst een wedstrijd heeft gefloten. Ik wijs haar waar ze een fluitje, stopwatch en een scheidsrechter shirt kan vinden en geef haar nog wat tips. Daarna vertrekken we met 3 naar Woudenberg. Na 2 keer 35 minuten spelen kunnen we niet tevreden zijn met het resultaat en spel. We drinken nog wat met z’n allen en ik douche nog even snel zodat ik fris aankom bij Velocitas.

Vanuit Woudenberg rijd ik direct door naar Velocitas, in Leiderdorp. Een rit van ongeveer een uur. Mooi op tijd arriveer ik bij de accommodatie van Velocitas en word ontvangen door de teammanager van de A1. Ik ontvang de sleutel van de scheidsrechters kleedkamer, trek mijn schoenen aan en maak me gereed.

Gedurende de warming up van de teams neem ik de spelerskaarten door met de teams. Alles is in orde en ik start mijn warming up. De wedstrijd ervoor loop iets uit en ik geef de teams nog even de gelegenheid om in te schieten alvorens in te fluiten.

Rond 10 voor 4 fluit ik en het wordt vrij snel duidelijk dat de Velocitas vandaag niet zoveel problemen gaat hebben met de KVA/DKV Victoria. Wel blijkt het dat het vooral in de korfzone soms een fysiek duel wordt. Aan mij de taak ervoor te zorgen dat de grenzen niet overschreden worden. Meermaals geef ik een vrije worp voor duwen in de korfzone. Na 35 minuten fluit ik bij een 12-3 stand in het voordeel van Velocitas voor de rust.

De ploegen zoeken de kleedkamer op. Na ongeveer 5 minuten fluit ik dat ik wil gaan beginnen aan de 2de helft. De 2de helft is een mindere dan de eerste helft. De wedstrijd is gespeeld en dat merk je. Velocitas heeft moeite om de kansen af te maken en KVA/DKV Victoria kan niet echt en vuist maken. Na 35 minuten staat er 19-8 einstand op het scorebord en fluit ik af. Al met al was het een leuke en sportieve wedstrijd om te fluiten.

Via sportlink geven de teams vervolgens hun wissels door. Vervolgens voer ik de eindstand in en leg de wedstrijd vast. We schudden elkaar de hand en nemen afscheid. Van Velocitas ontvang ik een drankje. Tijd om te douchen en voor de rit naar huis.

Wil je meer weten over het zijn van een KNKV scheidsrechter of wil je het zelf worden? Spreek dan Andreas Schippers, Melvin van Kempen of mij een keer aan! Extra scheidsrechters kunnen we heel goed gebruiken!

Rutger Kuus