Fluiten op een NK

22 mrt Fluiten op een NK

Door Rutger Kuus Zoals vorige week al te lezen was op de site was ik uitgenodigd om afgelopen zaterdag te fluiten op het NK jeugd D hoofdklasse. Dit toernooi werd gehouden bij Viking in Wijk bij Duurstede. Hieronder een kort verslag van hoe ik de dag ervaren heb.

In de week voorafgaand aan het NK ontving ik de Reglementen voor het toernooi, het programma voor de dag en hoe laat ik mij moest melden. Op deze dag was er voor de scheidsrechters een aparte kantine waar we wat konden eten en drinken en even rustig konden zitten. Vanuit de bond waren er 4 begeleiders aanwezig die ons vandaag zouden volgen. Om 9:30u begon de voorbespreking waarin werd benadrukt dat we ons, als scheidsrechter, vooral bezig moesten houden met wat er binnen de lijnen gebeurde.

Al snel daarna volgde de presentatie van de ploegen die het vandaag tegen elkaar op zouden gaan nemen. Ook de scheidsrechters werden natuurlijk voorgesteld aan het publiek. Nog even snel op de foto en dan rustig klaarmaken voor de eerste wedstrijd. Ik hoefde pas in de 2de ronde te fluiten, maar vooraf hadden we als scheidsrechters afgesproken dat we elkaar zouden ondersteunen. Een van de ondersteunende taken was het helpen met het controleren of het opstellingsformulier en de daadwerkelijk opstelling overeenkwamen.

Na de eerste ronde is het mijn beurt. Ik heb de leiding over de wedstrijd Dalto D1 – Albatros D1. Vooraf check ik in sportlink de spelers en ontvang ik van de coaches het opstellingsformulier. Voordat ik kan fluiten voor de start van de wedstrijd moet er ook nog getost worden om te bepalen wie de bal mag uitnemen en de kant van aanval mag kiezen. Daarna kunnen de ploegen zich gaan opstellen. Samen met een scheidsrechter controleer ik de opstellingen en als alles in orde is kan ik de wedstrijd starten. Beide ploegen waren eerste geworden in de reguliere competitie, maar Albatros kan iets beter met de spanning omgaan en wint de wedstrijd. Na afloop was ik niet helemaal tevreden met hoe ik de wedstrijd had gefloten, wellicht dat daarin toch ook de spanning heeft meegespeeld.

De tweede wedstrijd die ik moest fluiten was de wedstrijd TOP/Quoratio D1 – De Meeuwen D1. Deze 2 ploegen zijn wat minder aan elkaar gewaagd en het begeleiden van deze wedstrijd was om die reden ook wat makkelijker. TOP kon makkelijk uitlopen en won dik. Na afloop kreeg ik de complimenten van de coaches van De Meeuwen en zelf was ik ook tevreden over hoe deze wedstrijd was gegaan.

Na afloop van de poulewedstrijden moesten we als scheidsrechters verzamelen in de aparte kantine. De begeleiders gingen in beraad om te beslissen wie er nog een finalewedstrijd toegewezen kreeg. Uiteindelijk kreeg ik geen finale wedstrijd toegewezen. Fortuna/DeltaLogistiek D1 uit Delft werd in een zinderende finale met verlenging kampioen.

Al met al een onvergetelijke dag en een mooie en leerzame ervaring! Heb je nog vragen of wil je nog meer weten? Dan kan je me altijd aanspreken!

Rutger