Mondkapjesplicht voor en na de training

02 dec Mondkapjesplicht voor en na de training

Iedereen van 13 jaar en ouder is vanaf 1 december verplicht om in alle publieke ruimtes een mondkapje te dragen. De sporthal is ook een publieke ruimte en daarom geldt vanaf dinsdag 1 december dat iedereen die ouder is dan 13 jaar en de sporthal betreedt, een mondkapje moet dragen. Hier zal ook op worden gehandhaafd.

Er zijn een paar uitzonderingen op de mondkapjesplicht in de sporthal:

 • Tijdens het sporten is het dragen van een mondkapje niet verplicht.
  Let op: voor en na de training/wedstrijd geldt de plicht wel. Bij het verwisselen van je schoenen draag je bijvoorbeeld een mondkapje.
 • Voor trainers is het niet verplicht om een mondkapje te dragen indien dit het geven van de training te veel belemmerd.
  Let op: voor en na de training geldt natuurlijk ook voor hen de mondkapjesplicht.
 • Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het kan zowel om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. Concreet gaat het om:
  • Mensen die vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld door een aandoening aan hun gezicht;
  • Mensen die door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid. Bijvoorbeeld door een longaandoening;
  • Mensen die ernstig ontregeld raken van het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening;
  • Begeleiders van mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.

 

We vragen iedereen zich strikt aan de mondkapjesplicht te houden. Niet alleen omdat hier op gehandhaafd wordt, maar vooral om elkaar te beschermen.