NOVA sluit zaalseizoen ongeslagen af na winst op VIKO

13 mrt NOVA sluit zaalseizoen ongeslagen af na winst op VIKO

In het weekend waarin de lente van 2017 zijn intrede deed, werd op zaterdag 11 maart de laatste wedstrijd van het zaalseizoen gespeeld. Op vrijdagmiddag, voorafgaand aan de laatste speelronde, werd een delegatie van de selectie/club ontvangen voor een receptie op het gemeentehuis van De Bilt, door wethouder Madeleine Bakker-Smit. Dit in het kader van het behaalde kampioenschap.

Kampioen NOVA en runner-up VIKO konden vrijuit spelen bij een onderling treffen; de kaarten waren immers enkele weken terug al geschud. Desalniettemin gaf coach Wouter van Brenk in de voorbereiding aan de ploeg mee dat vrijuit spelen niet geïnterpreteerd dient te worden als vrijblijvend spelen. NOVA wilde deze wedstrijd perse winnen. Daarin slaagde de Biltse formatie (19-18 winst) en werd daardoor met slechts één verliespunt uit veertien wedstrijden ongeslagen kampioen.

NOVA startte de wedstrijd tegen VIKO zonder aanvoerster Inge van Eck, die niet fit genoeg was om te spelen. Kim Hoep nam haar plaatst in en speelde een verdienstelijke wedstrijd. De opening van de wedstrijd was overduidelijk voor de gasten uit Vianen. Binnen vijf minuten had VIKO al vier scores laten noteren, waar NOVA enkel een afstandsschot van de eveneens goed spelende Aranka Akkermans tegenover stelde. Bij 2-5 begon Nova scherper af te ronden en werd de juiste drive gevonden. Dit resulteerde na een klein kwartier spelen in een 6-6 tussenstand. Daarna nam Nova het initiatief over en dat resulteerde in een 12-9 ruststand.

In het begin van de tweede helft kon VIKO weer aanklampen met twee scores op rij: 12-11. NOVA behield continu een kleine voorsprong, maar VIKO toonde veerkracht. Via 13-13 en 15-13 stond het 7 minuten voor tijd 16-16. Inmiddels hadden Renske van Kempen en Coen van Eck het veld betreden, voor iets meer verdedigende controle aan dameszijde en reboundkracht aan herenzijde. Na de 17-16 schoot Kim Hoep met een belangrijke score van afstand Nova naar 18-16. Vervolgens besliste Jaco Schippers, die na de toegepaste wissels iets meer voor de korf kon spelen, de wedstrijd met een vrije bal: 19-16. De laatste twee treffers van VIKO vielen ver in de laatste minuut. De bezoekers hadden onvoldoende tijd om eventueel nog de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Eindstand: 19-18.

Al met al een verdiende overwinning voor NOVA, dat zich vanaf nu kan gaan voorbereiden op het restant van de veldcompetitie. Daarin bezet het de koppositie in de 2e klasse, met de volle winst uit zeven wedstrijden en gevolgd op slechts twee punten door zaal eersteklasser Dindoa uit Ermelo.