Nova start zaalseizoen met opmerkelijke winst en kijkt vooruit

09 nov Nova start zaalseizoen met opmerkelijke winst en kijkt vooruit

07 november 2015 – Vandaag werd door Nova 1 het zaalseizoen geopend met een thuiswedstrijd tegen Arena uit Rhenen. De eerste twee punten werden overtuigend binnengehaald: 21-0. Een (Fries-Utrechtse) verslaggever ging na afloop in gesprek met coach Wouter van Brenk, voor een terugblik en vooruitblik.


De eerste helft van het veldseizoen in de 2e klasse is Nova, als promovendus na het kampioenschap van vorig seizoen, goed doorgekomen. Coach Wouter van Brenk hierover: “Halverwege staan we met tien punten op een derde positie. Na de zaal naar beneden kijken is niet meer nodig. Deze reeks van zeven wedstrijden heeft onze ploeg goed gedaan, omdat we relatief veel weerstand krijgen in de 2e klasse.


Vanuit ons oogpunt bijvoorbeeld een goede ploeg als MIA (1e klasse zaal, red.) 45 minuten je wil op kunnen leggen is uitstekend. We zijn door dit soort wedstrijden in korte tijd een stuk beter geworden.”

Over de verwachtingen van het zaalseizoen is de coach helder. “Promoveren in de zaal is ons hoofddoel dit jaar. Nova moet zowel veld als zaal 2e klasse spelen en daar, de komende jaren, een stabiele positie innemen. Met de huidige ploeg en een aantal talenten uit Nova 2 en A1, moet dat mogelijk zijn. Dan zijn echter wel nu en straks de juiste investeringen in de spelers en het spel noodzakelijk”, aldus de coach.
Volgens Van Brenk heeft de ervaring van vorig seizoen veel spelers sterker gemaakt: “Vorig jaar was de ploeg, in een voor ons te lang zaalseizoen, vooral mentaal niet sterk genoeg en op beslissende momenten te onrustig. De spelers zijn echter steeds beter in staat om na te denken over keuzes die gemaakt moeten worden en daarmee de juiste risico’s wel of niet in hun spel en duels te leggen. Daarom zijn we verdedigend al erg stabiel dit seizoen.”
Dit seizoen overheerst in het spel vooral het collectief en is de lijn die vorig seizoen is ingezet, spelen vanuit de 4-0/3-1 met schotintentie bij acht spelers, verder uitgebouwd. Daarbij kan het rendement van de afronding nog zeker omhoog. Van Brenk: “Vooral onze dames treden aanvallend steeds meer op de voorgrond, zijn regelmatig beslissend met goals en dat is een positieve ontwikkeling. Zo wordt ook een (nog altijd zeer jonge) speler als Coen, niet direct een type hoofdaanvaller, aanvallend met de week beter en dominanter. Mijn rol daarin is dat ik vooral een stuk bewustwording creëer en binnen de hele ploeg de noodzaak van aanvalsvariatie tussen de oren krijg. Ik wil dat we onvoorspelbaar, en dus lastiger te verdedigen, zijn. In dit geheel leveren Jaco en Richard met hun inzicht en ervaring natuurlijk een belangrijke bijdrage binnen en buiten de lijnen.”
Afgelopen zaterdag klonk dus, op het voor Nova vertrouwde tijdstip 16:30 uur, het eerste fluitsignaal tegen Arena uit Rhenen. Nova startte direct voortvarend met vier goals uit vijf doelpogingen en gevarieerd aanvalsspel. Verdedigend zat het goed dicht, waarmee een 12-0 ruststand werd genoteerd. De tweede helft gaf hetzelfde spelbeeld. Ondanks dat Nova aanvallend iets aan scherpte verloor, bracht de ploeg een mooie eindstand op het scorebord: 21-0. Vooral de 0 is natuurlijk opmerkelijk in een (senioren) korfbalwedstrijd. Nova kreeg deze wedstrijd echter geen enkele vrije bal of strafworp tegen, waarmee het zeer bewust clean verdedigde en daarmee voldeed aan de opdracht. Manon van Alfen en Renske van Kempen debuteerden in Nova 1, waarbij laatstgenoemde nog een fraaie doorloopbal wist te scoren. Sanne van Kouterik werd topscorer met zes treffers. Volgende week gaat de ploeg op bezoek bij Keizer Karel in Nijmegen. Aanvang: 15:35 uur.