NOVA start zaalseizoen met overwinning op DKOD

14 nov NOVA start zaalseizoen met overwinning op DKOD

Na een voorbereiding, waarin door de Nova-selectie drie oefenwedstrijden werden gespeeld, kon afgelopen zaterdag eindelijk weer competitief gespeeld worden. In de eigen hal trad Nova voor de seizoensouverture van de zaalcompetitie aan tegen het Gelderse DKOD (De Korf Ons Doel). Een absolute topclub in de jaren 90, dat in prestigieuze derby’s met de buren van die andere grootmacht van weleer, Oost-Arnhem, meer dan 1000 toeschouwers aantrok en om landstitels speelde. De realiteit anno 2016 vertelt een ander verhaal. Desalniettemin bleek de ploeg uit Heelsum/Renkum een taaie opponent voor het in de 2e klasse teruggekeerde Nova. Na een moeizame eerste helft, stelde de Biltse formatie na de pauze orde op zake: 21-14.

Nova startte de wedstrijd in de vertrouwde basisformatie. DKOD opende binnen een minuut de score uit een doorloopbal. Nova antwoordde een minuut later met de eerste score: 1-1. Al vroeg in de wedstrijd werd duidelijk dat Nova het vizier niet direct op scherp had staan. Meerdere opgelegde kansen leken in de eerste helft niet door de korf te mogen vallen. Daardoor kon DKOD steeds een puntje op voorsprong komen: 1-2, 2-3, 3-4 en 4-5. Een kleine tien minuten voor de rust noteerde DKOD ook nog de 4-6. Met twee afstandsschoten herstelde Nova kort voor de rust de opgelopen schade. Ruststand: 6-6.

In de tweede helft was het enige doel om de afronding op niveau te krijgen. Met drie scores in de eerste vijf minuten (9-6) leek Nova op de goede weg, maar kon het DKOD niet definitief van zich af schudden. De bezoekers knokte zich, af en toe met enig fortuin, terug tot 10-9. Wie scoort er immers een doorloopbal vanuit een niet bedoelde assist van korf tot korf, die precies recht in het veld terug ketst via de korf en toevalligerwijs een vrije doorloopbal oplevert. Enfin, een soort (vroeg) doelpunt van het seizoen op naam van DKOD. Op 12-10 werd voor het eerst een gat geslagen en direct definitief de wedstrijd beslist. Michelle Reus was hiervoor verantwoordelijk met twee verre afstandsschoten: 14-10. Nova kroop daarna scorend uit haar schulp en speelde zich naar een verdiende 21-14 winst.

Coach Wouter van Brenk na afloop: “Voor het eerst dit seizoen gingen wij niet met een voorsprong de rust in. Dan is het vooral interessant om te zien hoe de spelers hier mentaal mee omgaan. We bleven rustig en hielden focus op de inhoud. In dat geval komt er vroeg of laat altijd een moment waarop onze kwaliteiten zich vertalen in scores”.

Volgende week reist de Nova-selectie af naar Deventer, om aan te treden tegen de selectie van Devinco. Aanvang Devinco 2 – Nova 2: 18.30 uur en Devinco 1 – Nova 1: 19.50 uur.

Scores Nova: Michelle Reus 5, Maarten van Brenk 5, Richard van der Pas 3, Jaco Schippers 3, Inge van Eck 2, Lisa Rademakers 1, Aranka Akkermans 1, Job Paauw 1.

Nova 2 (19-12 winst op DKOD 2), Nova 3, Nova 4 en Nova A1 wisten ook allen de eerste competitieronde winnend af te sluiten. Een prima start dus!