Strijd om koppositie tegen Viko eindigt in remise

08 jan Strijd om koppositie tegen Viko eindigt in remise

nova-1Zaterdag 7 januari stond de eerste competitiewedstrijd van 2017 op het programma. Nova ging voor het rechtstreekse duel om de koppositie op bezoek bij medekoploper VIKO in Vianen. Beide ploegen hadden de volle buit gepakt uit de eerste zes wedstrijden. Het bleek een gelijkwaardige en vooral zeer spannende strijd. De eerste helft was voor VIKO, de tweede helft voor NOVA. Een remise aan het einde van deze (achtbaan)rit was zodoende een juiste afspiegeling van hetgeen zich op het veld afspeelde: 17-17. Nova incasseerde daarmee (pas) het eerste verliespunt dit seizoen in.

In het (met wederom veel publiek uit De Bilt) goed gevulde sportcomplex Helsdingen opende VIKO de score vanaf de strafworpstip. Kort daarna kon NOVA de eerste score noteren. Jaco Schippers, terug in de basis (nog niet op de foto), schoot van afstand raak: 1-1. VIKO ging, zoals vooraf verwacht, met veel energie van start. Na de eerste vakwissel schoot de thuisclub twee keer raak van afstand: 3-1. VIKO haalde het tempo uit de NOVA aanvallen en daar ging de Biltse formatie niet goed mee om. Te vaak werd er ongeduldig naar het eerste schot gezocht of werd herhaaldelijk de tweede of zelfs derde steun ingespeeld. VIKO kon zich zodoende goed instellen op de statische eindsituaties. Via 4-4 en 5-5 bleef VIKO in deze fase continu aan de goede kant van de score en liep uit naar een magere 7-5 ruststand.

NOVA wist dat deze tweede helft meer van de ploeg zou vragen dan eerder dit seizoen gevraagd. Het was boeiend gevecht, waarbij geknokt moest worden voor alle duels. Iets dat bij VIKO standaard in het arsenaal zit, waar NOVA doorgaans leunt op het attractieve korfbalspel. Vanaf de start in de tweede helft vertoonde NOVA beter veldspel, waarbij met meer geduld ook langer aangevallen kon worden. Toch was het VIKO dat in het begin nog initiatief hield: 9-6. Daarna nam NOVA het heft in handen en kwam in rap terug tot 10-10, door o.a. twee goals van Job Paauw. VIKO leek te knakken, NOVA ging door en greep het initiatief: 10-12. Via 11-13 kwam VIKO toch weer, middels één van hun zeven (veelal terecht) verkregen en gescoorde strafworpen deze middag, langszij: 13-13. Daarna brak de uiterst spannende slotfase aan. Via 14-14 en 15-15 stond het drie minuten voor tijd 16-16. NOVA verzilverde anderhalve minuut voor tijd een strafworp en leek de volle buit te pakken. Echter tien tellen later scoorde VIKO een ver afstandsschot. Beide ploegen kregen nog één volwaardige aanval en de winnende treffer kon zodoende aan beide kanten vallen. Dit gebeurde echter niet, waarmee de 17-17 eindstand een terechte afspiegeling was van deze spannende strijd, die aan het einde van het zaalseizoen mogelijk een even zo spannend vervolg gaat krijgen. Beide ploegen treffen elkaar immers nog in De Bilt in de allerlaatste speelronde.

“De eerste helft hebben wij helaas onszelf te kort gedaan. De tweede helft waren we beter maar was het jammer dat we op 10-12, toen VIKO worstelde en aan een draadje hing, niet de genadeklap konden toedienen. Onze spelers hebben na rust echter enorm veel veerkracht en karakter getoond. Daarover ben ik zeer tevreden. VIKO heeft vandaag bevestigd dat een ieder die vooraf dacht dat NOVA even fluitend kampioen wordt, ongelijk heeft. Voor ons is en blijft het zaak om iedere week het maximale te leveren”, reageerde coach Wouter van Brenk na afloop.

Zaterdag 14 januari gaat de Nova-selectie voor de eerste returnwedstrijd op bezoek bij DKOD in Renkum. Aanvang DKOD 2 – NOVA 2: 18.10 uur en DKOD 1 – NOVA 1 om 19.30 uur.

Scores Nova: Jaco Schippers 4, Job Paauw 4, Richard van der Pas 3, Maarten van Brenk 3, Lisa Rademakers 2, Aranka Akkermans 1.