Vacature en info schotklok NOVA 1 | Vrijwilligers gezocht!

21 sep Vacature en info schotklok NOVA 1 | Vrijwilligers gezocht!

NOVA 1 gaat dit seizoen in de zaal met schotklok spelen. Hieronder leggen we het hoe en schotklokwaarom van de schotklok uit en vooral ook: hoe we dit als NOVA moeten organiseren en welke vrijwilligerstaken hier bij komen kijken.

Waarom een schotklok?
Al ruim tien jaar spelen de hoogste klassen in het wedstrijdkorfbal met de schotklok en langzaam wordt het aantal klassen uitgebreid. Nu dus ook de 1e klasse en reserve overgangsklasse, waardoor NOVA 1 dit zaalseizoen met schotklok mag spelen.

Het idee erachter is om het zaalkorfbal sneller en attractiever te maken. Je moet binnen 25 seconden een doelpoging doen en dit leidt uiteindelijk tot meer doelpogingen én dus ook doelpunten per wedstrijd. Het eeuwige ‘tollen’ rond de korf of bewust over de korf schieten om tijd te rekken is er niet meer bij. Een andere nieuwigheid is dat een wedstrijd NOVA 1 nu 2 x 25 minuten zuivere speeltijd duurt in plaats van 2 x 30 minuten.

De invoering van de schotklok heeft ook gevolgen voor het spel, dat gaat sneller dan we gewend zijn. Omdat er binnen 25 seconden geschoten moet worden, moet de aanvallende partij dus in korte tijd een (goede) schotkans creëren. De verdediging kan hier weer op inspelen, zal veel druk zetten op de aanvaller, waardoor het tempo en de intensiteit omhoog gaat. En tot meer spektakel leidt!

Hoe werkt het?
Wanneer de aanvallende partij de bal in het aanvalsvak ontvangt, begint de schotklok te lopen. Wanneer de bal binnen 25 seconden de korf niet raakt, gaat de zoemer af en wordt dit als een overtreding beschouwd: de verdediging krijgt een spelhervatting.

De aanvallende ploeg moet de korf dus binnen 25 seconden raken, alleen schieten is niet genoeg. Er is één uitzondering op de 25-seconden regel: als de bal voordat de zoemer afgaat, geschoten wordt en tijdens de zoemer volledig door de korf gaat, telt de goal, de zogenaamde buzzerbeater.

Wanneer gaat de schotklok terug naar 25 seconden?
Bij alle spelhervattingen en vrije ballen voor de aanvaller – een overtreding van de verdediging wordt dus eigenlijk dubbel gestraft: spelhervatting/vrije bal of strafworp + terugzetten schotklok.

De schotklok wordt stilgezet (dus niet teruggezet!) bij een uitbal, een blessure of een scheidsrechtersworp. Als de scheidsrechter het spel hervat, gaat ook de schotklok weer lopen.

Aanschaf materiaal
Het bestuur en de tc hebben eind augustus een set schotklokken aangeschaft. Verwachting is dat de 2de  week van oktober de schotlokken binnen zijn.

Bediening schotklok
De schotklok moet natuurlijk ook bediend worden en dat vergt de nodige vrijwilligers. We hebben hiervoor drie mensen per thuiswedstrijd van NOVA 1 nodig. Drie? Ja, drie!

Tijdens de wedstrijd moet er namelijk een jurytafel worden opgesteld. Aan deze tafel zitten de score- en tijdklokbediener (1), de juryvoorzitter (2) en de schotklokbediener (3).

Wie doet wat?
1) De score- en tijdklokbediener
Deze persoon houdt de score en de tijd bij. Dit is wat iedereen die zaaldienst heeft, nu ook al doet. Maar omdat de wedstrijden van NOVA 1 nu 2 x 25 minuten zuivere speeltijd duren, moet bij ieder fluitsignaal de tijd gestopt of hervat worden. Constant opletten dus!

2) De juryvoorzitter
Deze persoon is (eind)verantwoordelijk voor alles rond de wedstrijd van NOVA 1. Deze persoon heeft contact met de scheidsrechter en de coaches i.v.m. wissels, onduidelijkheden rond het al dan niet raken van de bal met de korf.
Voor deze functie is een certificaat nodig, we komen hierop terug hoe je dit kunt behalen. Waarschijnlijk organiseert het KNKV een eenmalige avond.

3) De schotklokbediener
Dit is de persoon die de tijd van de schotklok terugzet naar 25 seconden als de bal de korf raakt. Dus bij alle spelhervattingen en vrije ballen. De schotklok wordt stilgezet bij een uitbal, blessure of scheidsrechterworp.

Per thuiswedstrijd van NOVA 1 hebben we dus een drietal vrijwilligers nodig. We realiseren dat dit allemaal op korte termijn geregeld moet worden, er zal dan ook nog gericht gezocht gaan worden naar leden die dit willen doen en een certificaat willen halen.

Wie zich als vrijwilliger op wil geven, kan een mail sturen naar tc@kvnova.nl