Over Nova

Nova is een bruisende vereniging. Prestatie en gezelligheid zijn onze sleutelbegrippen.

De naam Nova staat voor rijzende ster. Deze naam is gekozen toen op 30 maart 1990 twee korfbalverenigingen – BIKO uit De Bilt en KAMEO uit Groenekan – fuseerden. De korfbalvereniging Nova is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV).

Nova is een zogenaamde neutrale vereniging, hetgeen wil zeggen dat er geen enkel verband is met enige politieke of godsdienstige stroming. Dat betekent onder andere ook dat de competitiewedstrijden van de senioren op zaterdag worden gespeeld. De jeugd, dat zijn kangoeroes, pupillen, aspiranten en junioren, spelen ook op zaterdag.  De eerste teams trainen twee keer in de week, de lagere teams trainen één keer per week. In de zaal wordt er of in de H.F Witte Centrum of in de Kees Boekehal getraind, de thuiswedstrijden worden in het H.F Witte Centrum gespeeld.

Nova kent ook niet-spelende leden, vaak oud-leden. Deze zijn niet meer actief in de competitie maar willen wel graag verbonden blijven aan de club.

Slotdag
Activiteiten

Nova is bekend als korfbalvereniging, maar bestaat uit meer dan alleen korfbal. Nova heeft ook nog een afdeling Jeu de Boules, deze leden komen tweemaal per week bij elkaar om een balletje te gooien.

De jeugdafdeling is redelijk groot en Nova doet er dan ook alles aan om voor deze groep een goede combinatie van sport, spel en plezier neer te zetten. Onze jaarlijkse activiteiten als het Paaskamp, Sinterklaasavond, Playbackavond, Tienen-, Mixtoernooi, CuliNova en de feestavonden zijn zeer gewaardeerd door zowel de leden, de jeugd en hun ouders. Nova heeft in totaal zo’n 300 leden en vrijwilligers actief.

Het Jeugdkamp

Vanaf oudsher een kamp in het Paasweekend, nu een weekend in de buurt van Pasen. Op de vrijdag vertrekken we naar een locatie binnen Nederland en keren op zondagmiddag weer terug. Het kamp staat in het teken van sport en spel, maar bovenal gezelligheid waarbij er over de gehele breedte van de jeugd, van A tot en met F samenwerking plaatsvindt. Op zaterdagavond staat altijd het creatieve hoogtepunt gepland met de Bonte avond.

Geschiedenis van Nova

Het ontstaan van Nova begint in 1990 bij twee buurmannen, Henk Bijker en Henk van Heeringen. Zij waren beide betrokken bij een korfbalvereniging. Bijker was voorzitter van Biko uit De Bilt en Van Heeringen was vicevoorzitter van Kameo uit Groenekan. De insteek van de fusie was dat Biko een goede sportaccommodatie had en Kameo een goed clubhuis. Bij een fusie zou dit elkaar goed aanvullen.

Het clubhuis van Kameo werd verkocht aan de gemeente en met dit geld kon een nieuw clubhuis gerealiseerd worden op het terrein van Biko. Het clubhuis werd casco afgeleverd; dit betekent dat de afbouw nog gedaan moest worden. Dit hebben de leden van Biko en Kameo gezamenlijk gedaan. De leden van beide verenigingen kenden elkaar toen der tijd nauwelijks. Doordat de leden samen het clubhuis hebben opgebouwd werd meteen bij de oprichting van NOVA aan een echt clubgevoel gewerkt.