Over Nova

Nova is een bruisende vereniging. Prestatie en gezelligheid zijn onze sleutelbegrippen.

De naam NOVA staat voor rijzende ster. Deze naam is gekozen toen op 30 maart 1990 twee korfbalverenigingen – BIKO uit De Bilt en KAMEO uit Groenekan – fuseerden. De korfbalvereniging Nova is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV). Nova is een ‘neutrale vereniging’. Dat betekent dat er geen enkel verband is met bepaalde politieke of godsdienstige stromingen. Bij Nova ben je gewoon wie je bent.

Nova heeft in totaal zo’n 300 leden en vrijwilligers actief. De wedstrijden van de senioren en de jeugd zijn op zaterdag. De jeugd bestaat bij Nova uit de Kangoeroes, pupillen, aspiranten en junioren. De meeste teams trainen twee keer in de week, een paar één keer. Ook hebben we Midweekteams. Zij trainen niet, maar spelen op woensdagavond een wedstrijd. Nova kent ook niet-spelende leden, vaak oud-leden. Deze zijn niet meer actief in de competitie maar willen wel graag verbonden blijven aan de club.

De accommodatie van Nova is op Sportpark Larenstein in Bilthoven. Het zaalseizoen zitten we in H.F. Witte Centrum. Daar spelen we dan alle thuiswedstrijden. Om alle teams te laten trainen, moeten we meestal ook uitwijken naar een paar andere hallen in de gemeente. 

20230518_144821
Activiteiten

Nova is meer dan korfbal. Zo hebben we ook een afdeling Jeu de Boules. Deze leden komen twee keer per week bij elkaar om een balletje te gooien.

Nova wil elk jaar een goede combinatie neerzetten van sport, spel en plezier. Onze jaarlijkse activiteiten als het Jeugdkamp, Sinterklaas, Tienentoernooi, CuliNova en de feestavonden zijn zeer gewaardeerd door onze leden, zowel jong als oud.

Het Jeugdkamp

Dit kamp is altijd in een weekend rond Pasen. Op de vrijdag vertrekken we naar een locatie in Nederland en we keren op zondagmiddag weer terug. Het kamp staat in het teken van sport en spel, maar bovenal gezelligheid. Op kamp werken alle lagen van Nova samen, van de A tot en met F en de senioren/begeleiding. Op zaterdagavond staat altijd het creatieve hoogtepunt gepland: de Bonte avond.

Geschiedenis van Nova

Het ontstaan van Nova begint in 1990 bij twee buurmannen, Henk Bijker en Henk van Heeringen. Zij waren beide betrokken bij een korfbalvereniging. Bijker was voorzitter van Biko uit De Bilt en Van Heeringen was vicevoorzitter van Kameo uit Groenekan. De insteek van de fusie was dat Biko een goede sportaccommodatie had en Kameo een goed clubhuis. Bij een fusie zou dit elkaar goed aanvullen.

Het clubhuis van Kameo werd verkocht aan de gemeente en met dit geld kon een nieuw clubhuis gerealiseerd worden op het terrein van Biko. Het clubhuis werd casco afgeleverd. Dit betekent dat de afbouw nog gedaan moest worden. Dit hebben de leden van Biko en Kameo gezamenlijk gedaan. De leden van beide verenigingen kenden elkaar toen nog nauwelijks. Doordat de leden samen het clubhuis hebben opgebouwd, werd meteen bij de oprichting van Nova aan een echt clubgevoel gewerkt.